Вопрос:

Упражнение 2. Раскройте скобки, используя Future Simple или be going to. Choose between Future Simple and be going to.

Ответ:

Alright, let's fill in the blanks using either Future Simple (will) or be going to:

1. **She is sure that he (not/manage) to catch the train.**
* Answer: She is sure that he **is not going to manage** to catch the train. (Using 'be going to' because it expresses a prediction based on evidence)

2. **Next year we (travel) together around Europe.**
* Answer: Next year we **are going to travel** together around Europe. (Using 'be going to' because it expresses a future plan)

3. **The athletes soon (return) from the competition.**
* Answer: The athletes **will return** from the competition. (Using 'will' for a simple future prediction)

4. **His parents think Jim (become) a doctor one day.**
* Answer: His parents think Jim **is going to become** a doctor one day. (Using 'be going to' to express an intention or a belief)

5. **They have bought new sports shoes. They (start) running next week.**
* Answer: They have bought new sports shoes. They **are going to start** running next week. (Using 'be going to' to show a pre-arranged plan)

6. **It's getting dark. I (turn) on the light.**
* Answer: It's getting dark. I **will turn** on the light. (Using 'will' for a spontaneous decision)

7. **They (be) eighteen next month.**
* Answer: They **will be** eighteen next month. (Using 'will' for a simple future fact)

8. **Scientists for sure (find) a cure for this disease.**
* Answer: Scientists for sure **will find** a cure for this disease. (Using 'will' for a future prediction)

These answers provide the correct forms based on the context of each sentence.